top of page
  • Rózsa Gábor

Tudj meg többet! - a Kreatív reklámkampányokról.


Mi az a kreatív kampány? Mi a jó benne? Érdemes-e foglalkozni vele?

A Kreatív kampányok olyan megmozdulások, amik felhívják a közönség és a sajtó figyelmét és ezáltal a reklámozni kívánt termék az emberek szóban forgó tárgya lesz. Gazdaságos mivolta és márkaépítő hatása miatt a nagy vállalatok számára mára már közkedvelt PR eszköz.

A Kreatív kampányok átfogó jelentését zseniálisan három egyszerű pontba fogalmazta a reklám szakma egyik legkedveltebb szakembere, Howard Luck Gossage (1917–1969).

  • a, "Találjunk ki valami érdekes, eredeti „mutatványt”;

  • b, Olyat, ami ez által figyelmet generál, a sajtó felkapja, önmagát képes „médiahatványozni”;

  • c, Mindig gondoljunk a közönségünkre, vonjuk be, adjunk lehetőséget, hogy reagálhasson ránk."

/forrás: Kreatív.hu - Gossage-ről részletebben a Kreatív.hu howard_gossage__a_felelossegteljes_reklamszakember című írása alatt olvashat. (itt)/

A Kreatív kampányok még sosem voltak annyira időszerűek, mint a mai világunkban. Jelenleg az internet és azon belül is a közösségimédia: facebook, youtube, twitter, instagram… rendkívül magas fokon támogatja a kreatív kampányok terjedését és generálódását. Ez által az általunk kitalált és megvalósított projekt ténylegesen a világ számára is elérhetővé válik. És ehhez csupán egyetlen különös, egyedi ötletre van szükségünk

A Kreatív kampányok olyan színesek és változatosak, hogy átfogóan nem is igazán lehet beszélni róluk, így néhány példán keresztül fogjuk végig venni a Kreatív reklám kampányok előnyeit.

 

Találjunk ki valamit, ami érdekes! - mert, úgy gazdaságosabban reklámozhatunk.

Találjunk ki valamit, ami olyan érdekes, hogy az emberek önmaguktól is beszélni akarjanak róla. Természetesen ezt szinte lehetetlen meghatározni előre milyen tartalommal érhető el. De mégis kellő érzékkel, előzetes tapasztalatokkal és megfelelő kampány ismeretekkel egészen pontosan belőhető ez a fajta irány.

Első kreatív reklám ötlet példaként a "Tortateszt" nevezetű kísérletet vizsgáljuk meg.

( A reklám kampányról készített kisfilm itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=uWJ3Y909CnU )

A maga közel 600 000 - es nézettségével egyértelmű bizonyítéka a Kreatív reklám kampányok eredményességének. Ha fizetett hirdetéssel szeretnénk elérni ennyi embert, mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Ebben az esetben pedig csak egy ötletre és annak megvalósítására szánt pár ezer forint-ra volt szükség.

A Kreatív Reklám Kampány gazdaságosabb, mint a szokványos eljárásban készített reklám.

 

Gondoljunk a közönségünkre! - hogy velük együtt épülhessen a cégünk!

A következő kreatív reklám kampány példa a WestJet légitársaság karácsonyi ajándék mozgalma.

(A kampányról készült film itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=zIEIvi2MuEk)

A közel 45 milliós megtekintés szám csak tovább erősíti a fentebb említett gazdaságosságot. Ezen felül egy nagyon szépen szembetűnő pozitív közönségi megítélés előidézése látható "VILÁGSZINTEN."

A kampány esetében zseniálisan látszik, hogy mire van szükség egy sikeres kampány végrehajtásához. A cikk elején már említett három aranyszabályt ötvözték a márka által közölni kívánt üzenettel és az eredmény nem a sablonos "Ezt tudjuk ajánlani mi, te pedig fogadd ezt el!" - reklám érzetet adja. Pont ellenkezőleg, az emberek nem is gondolnak abba bele, hogy az üzenet úgy jutott el hozzájuk, hogy észre sem vették.

Zseniális kommunikáció ez, mely mindenkinek kellemes.

Kellemes a vállalkozónak, mivel az üzenetét nem kell ráerőltetnie a közönségére, hiszen azok saját maguktól, örömükben megosztják egymás között.

És kellemes a közönségnek, mert olyan tartalmakra találni, amelyek érzelmet, izgalmat váltanak ki és még azonosulni is tudunk velük mindig egy kincs a számunkra. És örömünket leljük a megnézésében, a megosztásában és az általunk választott márkára való büszkeségünkben is.

 

Légy eszméletlen kreatív! - hogy érezhessük mennyire szabadok vagyunk.

Az utolsó példánk a DHL pimasz megmozdulása.

A DHL, konkurens futárcégekkel szállítatott "A DHL gyorsabb" - feliratú óriás csomagokat. A kamasz csíny szintű megmozdulásról készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=vHVWegNfQl0

A DHL kampánya arra mutat rá, hogy nem kell a vállalkozásoknak érintetlen szent Grálnak lenniük. A televízióban nyilván nem engednének egy ilyen "nem tisztességes" meg mozdulást, de az internet megadja nekünk ezt a szabadságot. És a több mint 5 milliós nézettség továbbra is igazolja, a kreatív kampány sikerességét.

Mi bátran kimerjük jelenteni, hogy kifejezetten megéri ötletes és formabontó reklám kampányokba erőt és időt fektetni, hiszen ezek azok a megmozdulások, amik "Királlyá, Menővé!" teszik vállalkozásunkat.

Egy mondatba foglalva:

Légy olyan szabad, amilyen csak tudsz, hogy a közönséged ne csak szolgáljon, de szeressen is téged!

Ha úgy gondolja Önnek is jól jönne egy Kreatív Kampány, akkor Tovább tájékozódhat---> itt. Ha még több hasonló témájú cikket olvasna, Kövessen, minket Facebook oldalunkon, hogy ne maradjon le újdonságainkról.

Látogasson meg minket weboldalunkon máskor is. Saját tapasztalatait írja meg kommentben.

További szép napot kívánunk! /Rózsa produktum/ "Légy olyan szabad, amilyen csak tudsz, hogy a közönséged ne csak szolgáljon, de szeressen is téged!"

#reklám #kreatív #kampány #videó #vevőszerzés #hírdetés #marketing #gazdaságos #kommunikáció #pr

237 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page