top of page
  • Rózsa Gábor

Videoklip típusok - Milyen videoklipet szeretnél?

A videoklipeknek három fő csoportját különböztethetjük meg. Imázsklip – vagy más néven zenekari –, narratív videoklip és kísérleti videoklip.Imázsklip (zenekari)


Az imázsklip a videoklipek legrégebbi és néhány kivételt nézve a legegyszerűbb változata. Itt az előadó személy vagy banda játssza el a dalt a képkockákon. Az ilyen videoklip típus kevés elemből áll, így kevés elemen múlik a végeredmény is.

Ilyen fontos pillér az öltözet, a mozgás és a helyszín.


Gyakorlatilag a zenekari klipek egyszerűen csak a látványra mennek rá és semmi másra, ami nem jelenti azt minden esetben, hogy végtelen egyszerű lenne, hiszen néhány alkotó csapat egészen elvetemült látványvilágot képes alkotni egy-egy videoklip kedvéért.


A zenekari, imázsklipeknek a főhangsúlya mindenképpen az előadókon van, hiszen száz százalékban ők láthatók a futamidőn. Ezért is hívják az angolban ezt a videoklip alfajt úgy, hogy performance music video. Hiszen az előadás maga az, amin leginkább múlik az elkészült videoklip végső hatása.


Példa:


Narratív (storys)


A narratív videoklipek egy történetet mesélnek el. A videoklipek ezen ága igazából egy rövidfilm, ami alatt zene megy. A képek elmesélnek egy történetet, melynek eleje, közepe vége van. Sokszor ez a dalszöveghez vagy valamilyen módon az előadókhoz kapcsolódik témájában.


Minél szívhez szólóbb, minél jobban sikerültebb a történetet elmesélő videoklip annál jobban betudja rántani a nézőt a világába és eltudja ragadtatni ezzel elérve a kívánt hatást és élményt, ami végül a dalhoz és az előadókhoz fogja kötni őt.


Példa:
Kísérleti


A kísérleti videoklip pedig sokszor elvont figurákkal, cselekedetekkel és látvánnyal operáló. Itt a képeknek szinte semmi közük nincs a dalhoz vagy magához az előadóhoz. Ahogy a neve is jelzi, kísérletező, sokszor szürreális elemeket alkalmazó nem feltétlen összefüggő jelenetek láthatunk.


Példa:
+1 Egy külön megnevezhető videoklip stílus, amely igazából nem is teljes értékű videoklip az a szövegvideók formulája. Ebben a stílusban az aktuális dal szövegét olvashatjuk különböző designos megoldásokkal díszítve a dalnak megfelelő megjelenési ütemben.

Ez az alműfaja a videoklipeknek gyakorlatilag a kísérleti kategórián belül egy enyhe sokszor, de ne minden esetben költségvetés kímélő megoldása.


Példa:


Kevert


A három főcsoport keverve is megtalálható a videoklip piacon.

Az imázsklip-et sokszor keverik a történetet elmesélő narratív videoklippel, mely így egyben segít az előadók arcának megismerésében és az érzelmi kötődésben is egyaránt. Ritka esetekben természetesen mind a hármat is keverhetik, mely egy laza történet köré vont elvont jeleneteket jelent az előadók látványa mellett.


Példa:


Story + ZenekarKísérleti + ZenekarMitől függ a végeredmény?


1. Büdzsé (költségvetés)


A három főcsoport önmagában is elég széles sávon mozoghat, hiszen a végeredmény nagyban függ a belefektetett pénz mennyiségétől, a büdzsétől.

A büdzsé az, ami megszabja, hogy hány ember és milyen szintű szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező fog dolgozni a végeredményen.


2. Kreatív ötlet (koncepció)


A költségvetésen kívül a kreatív koncepció megvalósítási stílusa és az egyéni ízlés is hatalmas spektrumon mozgatja a végül elkészült videoklipeket.


3. Stílus


A stílus és a megválasztott eszköz alakíthatja, úgy hogy egy videoklip animációs technikával készül, mely a három főcsoporton nem változtat természetesen de nagyban díszítheti és szeparálhatja önmagát a többi alkotástól.Ha érdekelnek további videoklipek nézz körül az általunk készítettek között: https://www.rozsaproduktum.com/videoklipek


Rózsa produktum - Valóra Váltjuk a képzeleted! https://www.rozsaproduktum.com


67 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page